lørdag 31. januar 2009

Ungdom, spraak og hormoner

Joda, vi ungdom kan til tider ha en noe absurd spraakbruk. For oss er det helt naturlig det vi sier; "dritt", "fett", "sinnsykt" og "innmari" osv. Vi tenker ikke noe over det, for det er bare et par av de ordene vi bruker om vi oensker aa understreke noe. Stakkars oss vi vet jo ikke bedre! Vi tar banning til et nytt nivaa og ordet 'sex' er det ingen som bruker lenger. Mange av oss bryr oss fint lite naar de gamle paapeker vaart vulgaere spraakbruk men jeg vil tro det er noe som foelger med hormonene vi gaar paa. Tenaaringer har jo en liten tradisjon paa seg for aa vaere litt ustabile og uvitende. Naa er vel kanskje uvitende feil ord men vi har da alle vaert tenaaringer. Naar disse gamle driver aa peker fingeren sin paa nesa vaar og sier at vi faar vaersaagod stramme opp holdningen vaar ellers blir det ingen dessert, kjenner jeg at jeg blir litt sur. Riktig nok er det jo en god stund siden de selv var ungdommer og joda, tidene var sikkert helt annerledes og folk var ikrig og i det hele tatt, men de var da like fulle av hormoner de. Det skulle ikke forundre meg om ikke foreldrene deres knep dem i oeret og ba dem skjerpe spraaket sitt ellers skrudde de ikke paa radioen paa en uke.

Vi ungdom har veldig mye paa hjertet og mesteparten av det, naar ikke fram til omverdenen. Vi er ikke dumme. Vi er ganske opplyst. Vi har interesser, hobbyer og meninger. Selvfoelgelig ikke om alt men det har ikke dagens 70-aaringer heller. Ungdomstida er en fase. Vi ligger rett ut paa sofaen i 10 aar og venter paa et eller annet. Ingen har helt funnet ut hva men det er store sjangser for at vi ender opp som en haug med 70 aaringer som tror de vet hva de snakker om.
Ungdom kan ogsaa vaere fordoemmende overfor hverandre og det hender vi tar alle under samme kam. I Baerum er alle sosser for eksempel. Og hvis du naa er 70 aar og ikke vet hva soss er, saa er det godt oppsummert en bortskjemt riking som bare skal ha det beste av hus, klaer, bil, parfyme og penger. Men det er da ikke alle i Baerum som er bortskjemte drittunger. Makan til fordoemmelser! Og alle Finnmarkinger er heller ikke samer og alle oestlandskjenter er ikke bare fisefine barbiedukker som tror Australia er en stat i USA.

Men vi er alle like fulle av hormoner. Vi har ganske vemmelige maater aa uttrykke oss paa og over dammen er de ikke saerlig oppmuntrende. Engelsk spraakbruk har faatt en stor plass i ungdommens hjerter. Vi ser filmene deres, bruker internettsidene deres, spiser mates deres og saa gaar vi hjem og sier "Fuck!", "Nais", "Cool", "Bitch" og "Whatsup!" Paa nettsider som facebook, nettby, orkut, hi5 o.l. blir engelsk mer og mer vanlig. Som regel er nettsidene av engelsk opprinnelse og brukere skriver mer og mer engelsk gjerne som bildekommentarer og chatting. Dette er spraakbruk som for 70 aar siden var ganske fjernt. Det var ingen som sa "Bitch" i 1940. Da var det andre ting aa henge seg opp i enn spraakutvikling.

Vi ungdom har mye 'dritt' vi maa finne oss i av og til. For alt jeg vet var det sikkert like 'crappy' aa vokse opp for 70 aar siden. Isaafall har ikke forholdene bedret seg, hva? Vi har studieretninger aa velge foer vi har bestemt oss for et yrke av interesse, vi har bestevenner som mister foreldrene sine, vi har bestevenner som doer i trafikken, vi sloss i fylla, vi blir tatt i nasking, vi syns homofili er ekkelt, vi skulker, skriker til foreldre vaare som ikke har peiling paa hva som skjer og vi blir forelska som fluer. Mesteparten av vaar hverdagslige baluba kan vi forhindre selv om vi bare kontrollerer oss men det er vi altfor nysgjerrige til. Vi roter oss borti skulking, tobakk, alkohol, hasj, sex og kriminalitet og naar vi endelig kommer hjem etter en 'raeva' dag sier vi "Fuck!" naar vi slenger oss ned paa senga. Alle aere og heder til tenaaringer som staar imot hormonene!

Men ikke ta dem alle under samme kam!

Jeg har lyst aa legge ut en tekst av en norsk rappe-duo som heter Karpe Diem. Karpe Diem er to meget vellykkede karer som framstiller verden akkurat slik den er. De sier det de har paa hjertet og er et godt eksempel paa ungdommens spraakbruk med baade banning og bruk av engelsk. Duen bestaar av Chirag og Magdi som bor i Oslo. Chirag er hindu og Magdi er muslim og har studert filosofi paa Blindern i Oslo. To karer med mye paa hjertet og har du ikke hoert om dem foer anbefaler jeg at du sjekker ut flere av sangene deres. Her kommer "Glasskår."

GLASSKÅR

Å være ung og dum er faen ikke barnemat
å dag på dag med faenskap har blitt en jævla vanesak
Ja, jeg er kamerat. Klart vi kan ta en prat
når livet overasker mer enn kinderegg og attentat

Jeg sier "Du henger med feil folk til feil tid"
Du sier "Fuck det, de har cash og feit bil,
Og når det er bråk kommer de til å være der"
"Shirad, du er jo svarting sjæl å bør vite hva ære er"

Jeg sier "Du er smart, rart du ikke skjønner det,
"Svartinger med kunnskap er farligere enn de med gunnere"
Du sier gata har lært deg mer enn en lærer kan.
Har du ikke ,stjeler man, det handler om å være mann!

Morra di griner, far di ber deg stanse,
du veit han kom til Norge for å gi deg en bedre sjanse.
Jeg ække han, så jeg kanke be deg skjerpe deg,
det ække sikkert jeg kan, men jeg er hypp på å hjelpe deg.

Glasskår-ditt-pass på-svik-knyttneve-svarting-
hardt liv-nok-faktisk-stopp-ditt-knyttneve-svarting-
hardt liv-nok-glasskår-ditt-pass på-STOPP!

Glasskår-ditt-pass på-svik-knyttneve-svarting-
hardt liv-nok-faktisk-stopp-ditt-knyttneve-svarting-
hardt liv-nok-glasskår-ditt-pass på-STOPP!

Du har penger, bil, gull og glitter, alle tingene.
Men er en smule bitter, med saltvann på skinnene.
Du har hatt en kjæreste, men hater alle minnene
Gla i han alikavæl og håper at han ringer deg

Nå sitter du med blanke øyne, kvalm og guttelei,
du er deppa men det hjelper ikke kutte seg
jeg skakke juge å si "jeg veit hvordan du har det"
men helt seriøst, det er feil hvordan du tar det

Du hakke lenger guts til å si nei til drinkene,
si nei til gutta som har de ekle blikkene,
så du puler folk du ikke er hypp på å ligge med,
lukker bare øya å later som du liker det!

Jeg har sett deg før, loker rundt på party,
tror du er deg sjøl, men er en tro kopi av Barbie.
Du hakke selvtillit, greit det ække din feil,
men hva forventer du med rommet fullt av
MAG og INSIDE?

Du veit sjæl, det ække fallet som er viktig,
det er hvem som tar deg imot å om du lander riktig.
Nå må du reise deg, det har gått for lang tid nå,
jeg veit jeg ække faren din,
men jeg måtte bare si no...

Glasskår-nei-feil vei-glass-speilbilde-feil vei-
kast opp-nok-vei deg-stopp-feil-speilbilde-vei deg-
kast opp-nok-glasskår-nei-feil vei-STOPP!

Ingen kommentarer: